Getting You Back in the Game

Excel Orthopaedic Specialists
Woburn, Massachusetts

Whether you’re an athlete trying to bounce back from an injury or an average Joe looking to relieve some nagging aches: Excel Orthopaedic Specialists is there to help you return to top form. An outpatient facility for orthopedic care, Excel is staffed by a group of board-certified orthopedic surgeons, as well as physical therapists and support personnel, all dedicated to making sure patients receive the best treatment and care possible. 

In 2012, though, the practice had a problem: Its existing facility was preventing it from providing its patients with the care they needed. The solution: Engaging SMMA—in collaboration with Cresa, the owner’s project manager—to deliver a space that would allow for the highest-quality treatment and rehabilitation options.

Challenges Inform Approach

We had plenty of space to work with. Situated in an office park along Interstate 93, Excel comprises 36,000 square feet of space, spread across three floors. The first is home to a small billing department, with exam rooms and x-ray facilities on the second and a gym/physical therapy area on the third. In approaching the project, we faced two significant challenges: Satisfying the aesthetic tastes and functional requirements of Excel’s team of doctors, and delivering the finished space under an extremely aggressive deadline. 

Functionality Fosters Fitness

To meet the first challenge, we incorporated an interior color scheme with a soothing, neutral palette, in consideration for the patients. Although the majority of the flooring is carpeted, sports flooring covers the gym and equipment areas, accommodating the functional requirements of the space. The gym area also has a higher, exposed ceiling, where the ductwork and structure has been painted black.

Meeting the second challenge involved a high level of coordination among SMMA’s design team, the owner’s project manager, and the client. 

We were commissioned in March 2012, issued construction documents in October, and after four months of construction, Excel moved into its new home in April of the following year.